Občianske združenie Deti Dunaja desať rokov pomáha hendikepovaným deťom

13.06.2012 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) – Občianske združenie (OZ) Deti Dunaja malo dnes sviatok, pretože v bratislavskej Galérii SPP hodnotilo a oslavovalo desať rokov svojej činnosti. Jeho hlavným poslaním je všestranná pomoc opusteným, týraným, chorým a postihnutým deťom na Slovensku.

"Po prvý raz sme sa takto dnes stretli s premietaním a medailónmi o našich deťoch, ktorým sa kontinuálne dlhodobo venujeme. Výsledky sú zaujímavé v tom, že deti nadobúdajú stratenú dôveru v seba a život. Pomáhame im vyrásť v plnohodnotných ľudí. Pripravili sme im aj koncert Ľudmily Štefánikovej so skupinou," povedala pre TASR predsedníčka OZ Zuzana Bojnanská.

Združenie sa venuje deťom a mladým ľuďom od troch do 27 rokov. Spolupracuje asi so 40 detskými domovmi, krízovými centrami, ale aj s ďalšími deťmi zo sociálne slabého prostredia. Pre menšie pripravujú tvorivé dielne, ekologické programy, aby mali vzťah k životnému prostrediu, aj im umožňujú vidieť bábkové predstavenia. Malí chlapci a dievčatá sa tešili na inscenáciách Modrý Peter, Zvedavý sloník, O Palčekovi, Popoluška, Petruška, Tri prasiatka a Zelená víla. Pre stredoškolákov a vysokoškolákov majú štipendijné programy.

"Spočiatku sme z príspevkov získaných na vianočných a veľkonočných trhoch a z dvojpercentnej dane umožnili štipendium niekoľkým jednotlivcom. V posledných rokoch už štyridsiatim a v tomto školskom roku podporujeme 65 študentov," dodala Bojnanská. Podľa nej nehľadajú talentované deti, ale pomáhajú takým, ktoré sa samotné snažia a chcú niečo dosiahnuť.

OZ Deti Dunaja založili v roku 2002 v Paríži štyri Slovenky žijúce vo Francúzsku. Na Slovensku bolo zaregistrované o rok neskôr. "Je to rarita, že sme vznikli v zahraničí, ale všetky aktivity robíme na Slovensku," pripomenula predsedníčka OZ.
 

Vyberte región